God morgon alla underbara människor där ute! Jag mår bättre nu och har försökt vila under helgen. Med vila menar jag att vara hemma men å andra sidan har haft fullt upp med att fixa och trixa. Vi har haft gäster i fredags och igår och idag kommer ett annat fint besök! Både jag och min man tycker om att bjuda folk och att bli bortbjudna ;) Som jag berättade i fredags på menyn stod det libanesiskt, men egentligen just de rätterna görs i Syrien med och dessa länder kallas för Shamländerna. Men vi är vana för att kalla det för libanesiskt! Idag vill jag dela med mig receptet för Creme Toum (Vitlökkräm), kan vara bra tillbehör till grillen nu när säsongen har börjat. Creme Toum är ett måste till maten i Syrien och Libanon, precis som vi i Sverige har ketchup och senap! Krämen håller bra i kylskåpet i många veckor. Eftersom vi äter mycket vitlök och jag ville dela ut till mina nära så gjorde jag ganska mycket men ni kan minska mängden om ni vill.
Ingredienser:
3 hela vitlök
2 äggvita
3/4 av en liters rapsolja flaska
en halv citronsaft
1 tesked salt
Börja med att skala vitlöksklyftorna!
Lägg de i matberedare och börja mixa tills de blir väldigt finhackade! Sen börja med att tillsätta oljan väldigt försiktigt! Gör du för fort kan det skära sig och förstöra vitlöken!
Du ska tillsätta 3/4 delar av flaskan i blandningen. Tillsätt till slut äggvitan (som ger den vita färgen till krämen), citronsaften och saltet. Nu är det färdig! Mycket god tillbehör till grillad kött eller kyckling.
Jag kommer med andra meze recept någon annan dag! Ha en underbar söndag!
PS! Receptet har jag lärt mig av min libanesiska väninna!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar