fredag 14 oktober 2011

Rotfrukter







En av mina favorit rätter är utan tvekan en färsk sallad med blandning av livets goda nyttigheter. Tallriken i bilden var min lunch. En blandning av alla fina färgglada grönsaker med hemmagjorda chicken nuggets.













Färgglada rotfrukterna har säsong nu! Jag älskar äta frukter och grönsaker under skördesäsong tiden. Det är en annan smak på dem då! Jag älskar rotfrukter lagade i alla former, kokta, ugnrostade och inlagda. Jag försöker undvika allt stekt i olja så gott jag kan!
Så åk och handla allt nyskördat, det är billigt och mycket bra för hälsan.



Här följer en lista över rotfrukternas nyttigheter och varför vi ska äta massor av den. 


Rotselleri: 16 mg C-vitamin samt små mängder mineraler
Palsternacka: 25 mg C-vitamin och 0,5 mg järn
Morot: 6 mg C-vitamin och 0,6 mg järn samt rikligt med A-vitamin
Rödbeta: 10 mg C-vitamin
Jordärtskocka4 mg C-vitamin, 3,4 mg järn, kalcium och fosfor. Den innehåller dessutom inulin, en sockerart lämplig för diabetiker




Kålroten: kallas för Nordens apelsin för sin höga innehåll av 25 mg C-vitamin, järn, kalcium och fosfor

2 kommentarer:

  1. Måste säga att jag lärde mig ett och annat på rotfrukt inlägget :)

    SvaraRadera
  2. Vad roligt! Berätta då ngt som jag kanske inte vet om rotfrukter!! ;)

    SvaraRadera